• Skickas inom 1-3 vardagar / Säkra betalningar / Hållbara leveranser (Frakt 49 kr)
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna

Bambu


Varför bambu?


VARFÖR BAMBU: Förutom att materialet bambu är så pass mångsidigt och otroligt vackert finns mängder av andra positiva egenskaper! 

Det är ett material som används i flertalet olika industrier, framförallt i Asien där bambu växer naturligt, och därmed är tillgången till att återanvända restmaterial från dessa industrier stor - vilket är det som KLÖVER vill göra med samtliga produkter. Bambu är ett mycket hållbart och robust material, vilket även är därför det t.o.m. används som byggnadsställningar till skyskrapor i vissa länder. Bambu var även den enda plantan som överlevde strålningen från atombomben i Hiroshima år 1945 - vilket bevisar hur motståndskraftig denna växt är!

Det finns ca. 1700 olika kända bambuarter, varav de flesta är både dekorativa och användbara i hushåll och produktion världen över. Några av de tre snabbast växande och mest användbara av bambuarter heter MOSO, MADAKE & BAMBUSA - vilka även fått ge namn till våra första produkter!

  • Bambu är en av världens snabbast växande träliknande plantor, men är egentligen inte ett träd utan ett slags unikt gräs.  
  • Vissa arter kan växa över en meter per dag, och skördas redan efter 4-5 år (till skillnad mot träd som ofta behöver växa i minst 10 års tid innan skörd).
  • Bambu behöver endast små mängder sol och vatten för att växa, vilket gör att det är en icke-resurskrävande gröda.
  • Bambu kan även återväxa ur samma planta/stam efter skörd till skillnad mot träd. 
  • Bambu behöver inte heller några kemikalier eller gödningsmedel för att kunna växa, utan bambu har istället t.o.m. bevisats kunna förbättra kvaliteten i jorden där den växer.
  • Bambu är även naturligt antibakteriellt och vattenavvisande. 
  • Bambuodlingar har även en positiv effekt på CO2-utsläppen, eftersom bambu absorberar fem gånger mer CO2 och producerar 35% mer syre än motsvarande mängd träd. 


Bambu